21 elokuuta 2012

Kalansilmähillo ja valelakkahillo

Tämän blogin piti olla omistettu käsityöprojekteille, mutta annan itselleni luvan rikkoa sääntöä silloin tällöin. Ruoka on ihana asia ja sen laittaminen on käsityötä parhaimmillaan. Varsinkin syksyn sadon säilömisessä käsityön osuus on iso. Poimimista, kuorimista, siivoamista ja perkaamista vanhempien kasvimaalla riittää.

Olen tehnyt muutaman purkillisen hilloa vanhempien marjoista. Kalansilmähillosta on muodostunut jo käsite meidän perheessä. Nimestään huolimatta se on tavallista valko-punaviinimarjahilloa. Hillo- ja marmeladi sokeri pakkauksen mukaan tehtyä letunpäällystettä.


Valelakkahillo on uusi kokeilu. Tämän kesän isolle karviaissadolle piti keksiä jotain muuta käyttöä, kuin se tavallinen karviaishillo. Törmäsin sitten tähän ohjeeseen ja pitihän sitä kokeilla.
Karviaisten ja porkkanan ristisiitos maistuu oikeasti ihan lakkahillolle, niin kuin ohjekin lupailee. Hämmentävän mielenkiintoinen makuharha. Värikin olisi varmasti ollut lähempänä lakkahilloa pelkistä vaaleista karviaisista tehtynä. Saas nähdä minkälaisen tuomion hillo saa makuraadissa.

Tässä vielä porkkana- karviashillon ohje:

500g  porkkanaa
1 l      karviaisia
½ dl   vettä
600g  hillosokeria

Kuori ja raasta porkkanat sekä perkaa ja huuhtele karviaiset. Heitä marjat, raaste ja vesi kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes seos on soseutunut kunnolla. (Itse avitin soseutumista vielä sauvasekoittimella.) Lisää hillosokeri ja keittä vielä noin 10 minuuttia. Purkita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti