26 heinäkuuta 2012

Singerin poljettava ompelukone vuodelta 1953Sain perinnöksi ihanan Singerin ompelukoneen. Koneen koneisto on toimintakuntoinen ja hyvin pidetty, pöytäpinnan lakkaus vain on kärsinyt vuosien varrella, takaseinä on haljennut jossain täräyksessä ja viilu repsottaa. Tarkoituksena on korjata pöytälevy niin, että se voi toimia läppäripöytänä kämpässäni ja tarvittaessa voin jotain sillä ommellakin. Koneesta ei missään tapauksessa tarvitse tulla uuden näköistä.

Korjauksessa ajattelin käyttää mahdollisuuksien mukaan vanhanajan aineita ja litkuja, ettei joku tulevaisuuden entisöijä revi pelihousujaan. ;)

Selvittelin Singerin sarjanumeron (EJ392081) perusteella, että milloin kone on valmistettu ja milaista lakkaa siihen on käytetty. Pöydän pinnassa on sellakka, joka on spriiliukoinen lakkakirvan koteloista saatu aine. Liimauksessa ajattelin kuitenkin käyttää ihan normaalia puuliimaa, vanhanajan eläinliimat eivat mahtuneet budjettiin.
Sellakkahiutaleita, pulituuria, teräsvillaa...
Kunnostus etenee suurinpiirtein näin:

  • Laitan sellakkahiutaleet liukenemaan
  • Liimaan takaseinän paikalleen.
  • Hion teräsvillalla varovasti hilseilevät lakat ja harmaantuneet puuosiot, kaikkea lakkaa ei tarvitse saada pois, koska se sulaa uuteen lakkakerrokseen.
  • Siistin repeytyneen viilunkohdan ja veistelen siihen uuden palan kokopuusta.
  • Liimaan korjauspalan ja siistin reunat.
  •  Käsittelen pöydän pinnan ja muut kuluneet osat laimennetulla sellakkaliuksella ja tullolla.
  • Kiillotan pinnan pulituurilla.
  • (Toivottavasti) Ihailen lopputulosta.
Tytöllä on vain lyhyitä puristimia ja tähän olisi tarvittu ainakin kaksi pitkää.. Fiksu keinot keksii!

On minulla työn alla myös muitakin kunnostustöitä: Purin, poistin vanhat maalit ja liimasin kokoon vanhan talonpoikaistuolin, joka nyt odottaa viimeisiä maalikerroksia (Harmittaa etten ottanut ennen ja jälkeen kuvasarjaa, siitä nimittäin on tulossa HIENO! ) Lakkasin vanhempien ruokapöydän sekä poistin maalit ja maalasin kaksi vanhaa jakkaraa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti